Grzanki z rukolą – zielona pasta z domowym chlebkiem

Przepyszne, lekkie i wyjątkowo proste w przygotowaniu grzanki idealne dla wegetarian, a także osób dbających o zdrowie odżywianie. Chrupiące grzanki przygotowane z domowego chleba niewymagającego wyrastania z wyśmienitą zieloną pastą z rukoli, suszonych pomidorów, aromatycznego sera i nutką migdałów.

Niesamowicie chrupiący i puszysty chlebek do grzanek

Możesz z powodzeniem użyć gotowych bułek z piekarni, ale jeżeli chcesz przeżyć prawdziwą kulinarną podróż, upiecz chlebek samemu. Przepis jest niezwykle prosty i zajmuje niewiele czasu. Wypiek jest bowiem bardzo aromatyczny, chrupiący i idealnie pasuje do domowych past i sals.

Składniki na chlebek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Do dużej miski przesiej oba rodzaje mąki, drożdże, cukier, sól oraz płatki owsiane i wymieszaj. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Zakryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłej miejsce. Przygotuj dwie keksówki i wysmaruj ich wnętrze masłem i wyłóż do nich równe porcje ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i umieć w nim formy. Piecz przez około godzinę w trybie góra-dół. Upieczony chlebek wyłóż do ostudzenia i przejdź do przygotowania pasty z rukoli.

Lekka i zdrowa pasta z rukoli

Przepyszna, lekko pikantna pasta o intensywnym, zdrowo zielonym kolorze. Jej głęboki, złożony smak z nutką migdałów i posmakiem suszonych pomidorów i aromatycznego sera będzie idealnym połączeniem wraz z grzankami z domowego chlebka.

Składniki na grzanki z rukolą:

  • 125 g świeżej rukoli
  • 5 suszonych pomidorów
  • 150 ml oleju lnianego
  • 60 g sera grana padano
  • łyżeczka płatków migdałowych
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli i pieprzu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek bez pestek

Rukolę umyj i wyłóż na czystej ściereczce do osuszenia. Suszone pomidory, czosnek i ser pokrój na mniejsze kawałki i dolej oliwę. Na patelni upraż płatki migdałów, po ich ostudzeniu wrzuć wszystko razem z rukolą do blendera i zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Chlebek pokrój na kromki i podpiecz je przez chwilę w piekarniku, aby stały się złociste i chrupiące. Wyciągnij je na kratkę do ostudzenia. Umyj pomidorki i pokrój razem z oliwkami w drobną kostkę i wymieszaj w małej miseczce z odrobiną oliwy i pieprzu. Pastę z rukoli nałóż na kromki, udekoruj mieszkanką pomidorków z oliwkami. Posyp do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.