Gulasz wołowy z dynią

Rozgrzewający gulasz wołowy z dynią.

Idealny przepis na zimowe, bardzo rozgrzewające i aromatyczne danie. Treściwy i gęsty gulasz wołowy o niesamowitym zapachu, kruche mięso, pyszne jarzyny a w tym najważniejszy składnik – dynia. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś gulaszu z dodatkiem dyni, jest to przepis idealny dla Ciebie. Z pewnością zaskoczy smakiem każdego domownika i zaspokoi podniebienie niejednego kulinarnego smakosza.

Składniki na gulasz wołowy z dynią:

  • 100 g dobrej jakości boczku
  • półtora cebuli
  • dwa duże ząbki czosnku
  • 800 g wołowiny gulaszowej
  • pół szklanki gorącej wody
  • dwie łyżki stołowe sosu sojowego
  • puszka pomidorów bez skórek
  • pół litra ciemnego piwa dobrej jakości
  • dwie świeże papryczki chili
  • mała dynia
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • kilka listków świeżej kolendry

Przygotowanie:

Piekarnik ustaw na tryb góra-dół i temperaturę 180 stopni Celsjusza. Przygotuj garnek, który będzie można później wstawić do piekarnika i zapiec. Postaw garnek na palniku i rozgrzej na średnim ogniu. W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, dorzuć do smażącego się boczku i zaczekaj, aż się zeszkli. Papryczki umyj, ostrożnie pozbądź się gniazd nasiennych i posiekaj w drobne plasterki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj wszystko do garnka i dokładnie wymieszaj. Mięso gulaszowe umyj i pokrój w dość sporą kostkę, wrzuć do warzyw i zalej wszystko wodą i sosem sojowym, zamieszaj a po chwili wlej całą zawartość puszki z krojonymi pomidorami i porcję ciemnego piwa. Zamieszaj wszystko porządnie i doprowadź do wrzenia. Naczynie nakryj pokrywką, wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika i zapiekaj przez około dwie godziny.

W tym czasie przygotuj dynię. Umyj ją i wydrąż gniazda nasienne za pomocą łyżki. Nasiona możesz zostawić na później, przydadzą się. Obierz dynię ze skóry i pokrój miąższ w dość dużą kostkę. Po upływie dwóch godzin ostrożnie wyciągnij naczynie z piekarnika i za pomocą dwóch widelców rozdziel mięso na drobne kawałki, dorzuć dynię i ostrożnie wymieszaj. Wstaw z powrotem do piekarnika i zapiekaj kolejne pół godziny. Pestki dyni dokładnie umyj i usuń pozostałości miąższu, a następnie wyłóż na papierze do osuszenia. Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wysyp pestki równomiernie na całej powierzchni blachy i wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Gulasz podaj w głębokich miseczkach, udekoruj uprażonymi pestkami dyni i świeżymi listkami kolendry.