Krewetki w sosie pomidorowym z fetą i oliwkami
Krewetki – owoce morza mające stale powiększające się grono zakochanych w nich osób. Dziś przygotujemy danie – szybkie, proste i pyszne. O krewetkach można mówić wiele, same w sobie są istną poezją dla kubków smakowych, delikatne, przyjmują smak większości przypraw. Są jednocześnie głównym składnikiem na talerzu, jednak idealni współgrają ze wszystkim co się wokół nich znajdzie, tworząc spójne danie. Sos pomidorowy – dodatek sprawdzający się w wielu daniach, prosty, ale jakże smaczny. Do tego pyszna, delikatnie słona feta i oliwki. Danie jak z zagranicznych wakacji w Twojej kuchni? Nie ma problemu! W dodatku przyrządzone szybko i niewyobrażalnie smaczne. Do dzieła!
Składniki:
- 400 g krewetek
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula biała
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g sera feta
- oliwki czarne i zielone – kilka sztuk
Przygotowanie:
- Krewetki oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż grzbietu. Końcówka noża wyciągamy czarną żyłkę. Delikatnie ściągamy pancerz.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek.
- Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Zmniejszamy ogień pod patelnią do minimum. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Ciągle mieszajmy. (Pilnujemy, żeby czosnek nie zrobił się brązowy)
- W momencie kiedy cebula się zeszkli dodajemy krewetki. Obsmażamy je z każdej strony po 1 – 1,5 minuty.
- Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dusimy kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypać po wierzchu (już na talerzu), pokrojonym w kostkę serem feta oraz pociętymi na plasterki oliwkami.
Jeśli lubicie mocniejsze smaki, tuż po dodaniu pomidorów z puszki, możecie dodać odrobinkę mielonego chilli, liść laurowy i ziele angielskie, a następnie delikatnie zamieszać.
Przed smażeniem krewetki można polać sokiem z limonki wymieszanym z roztłuczonym liskiem świeżej mięty – co nada świeżości i wyrazistego smaku.
Danie jest niebywale proste w przygotowaniu i zajmuje nie więcej jak 30 minut. Nadaje się zarówno jako przekąska podawana na małych talerzykach, jak i jako danie główne, lekkie, nie zapychające, zostawiające miejsce na deser. Idealna propozycja na uczczenie w domowym zaciszu, przy lampce wina ważnego wydarzenia, jak rocznica, randka, czy miłe spotkanie w gronie przyjaciół. Z pewnością nie raz będziesz powtarzać ten przepis.