Jajko w koszulce

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który może być nie tyle pożywny i zapewnić odpowiedni zastrzyk energii przez kilka pierwszych godzin, ale także ładnie się prezentować. Ułożone w wieżę placuszki, jogurtowe miski z owocami i muesli czy kolorowe kanapki ożywiają poranne stoły i budzą zachwyt. Czy podobna możliwość istnieje w przypadku jajek? Oczywiście! Zazwyczaj spożywane na miękko, twardo lub w formie jajecznicy można od czasu do czasu podawać w inny sposób – na przykład w koszulce – i wywołać przyjemne dla oka widoki.

Ładna porcja białka

Obecnie nie ma wątpliwości, iż spożywanie jajek w rozsądnej ilości wpływa korzystnie na ludzkie zdrowie. Jajka zawierają 13 potrzebnych witam i minerałów, takie jak na przykład A, E, D, K czy z grupy B, fosfor, potas, wapń. Włączenie ich do diety dobrze wpływa na wzrok, skórę, włosy i paznokcie.
Jajka to także źródło białka – w 100 g znajduje się go 13 g – głównego budulca kości. Jako że można spożywać je pod wieloma postaciami, nie są produktem monotonnym w przygotowaniu.

O co chodzi z ubrankiem?

Jajka w koszulce zwane są także jajkami poszetowymi (z francuskiego „poche” – kieszeń) lub zgubionymi. Gotuje się je bez skorupki w wodzie, często też wlewa je się do utworzonego w wodzie wiru. Cała magia kryje się w odpowiednim ścięciu się białka przy jednoczesnym zachowaniu płynnego żółtka.

Takie jajko podaje się na ciepło zalane sosem, ułożone na jarzynie czy jako dodatek do czystej zupy. Bardzo ładnie prezentuje się również na kromce świeżego chleba, gdzie po przecięciu żółtko rozlewa się na pieczywo.

Poniżej opisano, jak uzyskać taki estetyczny pomysł na śniadanie.

Składniki na 3 porcje:

  • 3 jajka (jedno na jedną osobę)
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10% lub soku z cytryny
  • 1 litr wody

Przygotowanie
Jajka najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej pomieszczenia. Bardzo ważne jest wybranie najświeższych jajek. Nie powinny one być starsze niż od 7 do 10 od zniesienia. Do przygotowania jajek w koszulce potrzebny jest niewielki garnek lub też mała, głębsza patelnia.

Świeże jajko wbić do małej miseczki. W niedużym rondelku lub głębszej patelni zagotować litr wody. Do gotującej się wlać dwie łyżki octu lub soku z cytryny. Ustawić minimalną moc palnika, woda powinna delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacząć mieszać wodę, by na środku utworzyć wir. Gdy ten powstanie, przestać mieszać, a wlać na środek jajko. Nie mieszać, jedynie obserwować jajko. Po 2-3 minutach powinno być ono gotowe. Wyłowić, najlepiej za pomocą metalowego sitka, przełożyć na talerz.

W ten sam sposób należy postąpić z każdym kolejnym jajkiem, jakie chce się podać. Podawać oprószone czarnym pieprzem i posypane szczypiorkiem.