Sposób na domową pizzę
Pizza to dobro kuchni włoskiej, które zyskało sławę i popularność na całym świecie. Połączenie ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego i bazylii było podstawą do tworzenia kolejnych wariacji tej smacznej potrawy. Czy zawsze trzeba ją zamawiać? Nie, można przygotować ją samemu. Jeżeli nie jest się pewnym, jak zrobić pizze w domu, warto podążyć za prostym przepisem na ciasto i cieszyć się włoskim przysmakiem z ulubionymi dodatkami, kiedy tylko się zechce.
Smak Włoch w polskiej kuchni
Za pizzą przepadają duzi i mali, z chęcią wyciągają ręce po kolejny kawałek i poświęcają dość czasu, by z menu pizzerii wybrać ten twór, który najbardziej odpowiadał będzie preferencjom smakowym. Jest się przyzwyczajonym do tego, że wykonuje się jeden telefon i czeka na przywiezienie, jednak nie zawsze tak musi to wyglądać.
Pizza przygotowana w domu zawiera dokładnie te dodatki, jakie są najbardziej lubiane, nie trzeba się też ograniczać – mając odpowiednie składniki, można przygotować tyle proporcji ciasta, by każdy mógł się cieszyć swoją własną pizzą. Do tego przygotowanie jej w domu to dobra okazja na naukę gotowania u dzieci i spędzenie z nimi czasu.
Poniżej zaprezentowano przepis na pizzę we włoskim stylu.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 + trochę do posypania blatu
- 365 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sos
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
Dodatki
- 250 g sera mozzarella z zalewy
- 100 g szynki dojrzewającej
- 2 garście rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Przygotowanie
Drożdże utrzeć z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Rozczyn odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pozostałe składniki: rozczyn, pozostałą wodę, oliwę z oliwek oraz sól. Następnie wyrobić ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu.
Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz, podzielić na 2 równe części. Każdą część rozciągnąć na kształt koła o średnicy 30-35 cm.
W niewielkim rondelku rozgrzać oliwę, lekko podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Na koniec zmiksować sos blenderem. Spody posmarować sosem, pozostawiając czyste brzegi. Posypać po całej powierzchni porwanym serem mozzarella.
Pizzę piec 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z pieca położyć plasterki szynki dojrzewającej, połówki pomidorków, posypać liśćmi rukoli.