Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem.

Przepis na Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem.

Doskonały pomysł na rodzinną kolację w gronie najbliższych. Przepyszne danie, które już w trakcie przyrządzania kusi i zachęca roztaczającym się wokół zapachem. Idealne dla miłośników zapiekanych makaronów i amatorów dużej ilości sera. Sycące, niezwykle smaczne i zaskakująco proste w przygotowaniu danie, które zachwyci wszystkich. Nikomu nie musisz się przyznawać, że użyłaś kurczaka, który został z niedzielnego rosołu! Spodziewaj się za to próśb o dokładkę!

Składniki potrzebne do przygotowania farszu:

  • 500 g świeżego, młodego szpinaku
  • 16 rurek makaronu Cannelloni dobrej jakości
  • 150 g kurczaka z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe pestek słonecznika
  • 100 g sera pleśniowego lazur
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 200 ml niesłodzonego, skondensowanego mleka
  • suszona bazylia
  • olej
  • szczypta soli i pieprz do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chilli
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 50 g sera cheddar
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i przygotuj naczynie do zapieczenia makaronu, najlepiej tak szerokie, aby zmieściły się dwa rzędy rurek cannelloni. Wysmaruj naczynie olejem. Szpinak dokładnie umyj i pozostaw na sitku. Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oleju, kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez chwilę, aż cebula się zeszkli i dodaj odsączony młody szpinak. Duś wszystko razem, aż szpinak straci na objętości. Następnie wsyp na patelnię porcję mąki i wymieszaj drewnianą łyżką, a później powoli wlej mleko, cały czas mieszając, aż powstanie zielony sos. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i mieszaj, aż ser w całości się rozpuści, a następnie dodaj bazylię, kurczaka i podprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Dodaj pieprz do smaku, z solą uważaj – ser pleśniowy jest dość słony.

Przejdź do faszerowania makaronowych rurek. Użyj do tego rękawa cukierniczego, lub zwykłego worka foliowego z odciętym rożkiem. Faszeruj obficie każdą rurkę i odłóż na talerz.
Przygotuj sos. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na patelni, aż zmiękną i dodaj sypkie papryki, a potem szybko wymieszaj. Dodaj pomidory, około pół szklanki wody i zredukuj. Dopraw solą, pieprzem i bazylią.
Na dno naczynia do zapiekania wylej tyle sosu, żeby dno zostało zakryte. Następnie ułóż na sosie wszystkie rurki i zalej pozostałą częścią sosu. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut, następnie wyjmij i posyp wierzch zapiekanki serem cheddar startym na tarce, na dużych oczkach i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut.

Najlepiej komponuje się z lekkimi, zielonymi sałatkami.