Domowy chlebek z chrupiącą skórką
Każdego z nas nachodzi czasem ochota na zjedzenie czegoś pysznego. Z reguły szukamy wtedy wymyślnych przepisów, gromadzimy różne składniki i przygotowujemy skomplikowane potrawy aby zaspokoić nasze kubki smakowe. Niektórzy korzystają też z gotowca, parę kliknięć i nasze jedzenie jest już przygotowywane przez wybraną restaurację, a za kilkanaście minut dostawca dzwoni do naszych drzwi z ciepłym posiłkiem. Oczywiście wszystko jest dla ludzi, jednak nie zapominajmy że czasem pyszny posiłek możemy przygotować w domowym zaciszu, oszczędzając pieniądze i zyskująć ogromną satysfakcję.
Warto wrócić czasem do prostych posiłków z dzieciństwa, jakimi raczyli Nas nasi rodzice, dziadkowie. Niezaprzeczalnie jednym z takich smaków jest pyszny domowy chlebek, z chrupiącą skórką. W dzisiejszych czasach, niewielu chce przygotowywać go, gdzie na każdym rogu mamy sklepy w których możemy go kupić. Wyobrażamy sobie że potrzeba do tego specjalnych pieców, niezwykłych składników. Wbrew pozorom produkty do przygotowania tego wypieku praktycznie zawsze mamy w domu, składa się na niego jedynie mąka pszenna, woda, drożdże, olej, sól i chęć do działania. Oczywiście będą tacy którzy stwierdzą “ Po co tyle zachodu? Nie mam tyle czasu żeby siedzieć w kuchni”. Jednak wbrew pozorom przygotowanie chrupiącego chlebka nie zajmuje aż tak wiele czasu, wystarczy to tylko zaplanować, gdyż ciasto musi odczekać swój określony czas. Możecie przygotować je poprzedniego wieczora, tak aby z samego rana upiec go i uraczyć nim siebie oraz całą waszą rodzinę. Jego zapach z pewnością obudzi wszystkich domowników, którzy na myśl o tak pysznym i zdrowym śniadaniu wstaną z uśmiechem i energią. Wygląd jaki mu nadacie nie musi mieć przypominać klasycznego bochenka, może być okrągły, kwadratowy bądź mieć jakiś konkretniejszy kształt na przykład serce. Z pewnością taki aromatyczny cieplutki wypiek rozczuli Waszych bliskich.
Sposób jego podania jest dowolny, czyli tak jak komu smakuje. Świetnie komponuje się z samym masłem, ale i kanapki z dżemem bądź klasycznie z szynką, serem i różnego rodzaju warzywami również będą przepyszne i zyskają nieprawdopodobny smak, którego nie sposób porównać z chlebami tworzonymi taśmowo jakie możecie znaleźć w każdym markecie. Bez uczucia, zaangażowania, które to przy sporządzaniu jakiegokolwiek posiłku jest niezmiernie istotne.
Jeżeli chodzi o historię chleba to jest znacznie starsza niż sobie wyobrażamy. Sięga ona kilku, kilkunastu tysięcy lat. Przez lata sposób przygotowania go ulegał wielu zmianom, powstał szereg różnych przepisów, sposobów przygotowania, niemniej jedno nie uległo zmianie – najlepszy i najbardziej kuszący jest podawany cieplutki i chrupiący!