Karmelowo – orzechowe browni

Składniki:

Browni
• 80 g mąki pszennej typu 450
• 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
• 150 g masła
• 3/4 szklanki trzcinowego cukru
• 3 wiejskie jajka
• 50 g masła orzechowego
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem orzechowy
• 200 g orzechów laskowych – mielonych
• 100 g masła orzechowego
• 80 g cukru pudru
• 200 ml śmietanki 30

Sos karmelowy
• 50 g drobnego cukru do wypieków
• 15 g masła
• 80 ml śmietanki 30%
• szczypta soli

Wykonanie:

  • W niedużym garnuszku umieszczamy masło i ustawiamy na palniku, na niedużym ogniu / mocy. Wsypujemy do niego posiekaną czekoladę, następnie rozpuszczamy ją w maśle. Mieszamy cały czas, nie pozwalając żeby cokolwiek się przypaliło. Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do przestudzenia.
  • W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą miksera, na średnich obrotach. Ubijamy do momentu uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy do niej przestudzoną czekoladę, dodajemy masło orzechowe i mieszamy za pomocą miksera – na niskich obrotach, lub ręcznie.
  • Do jajeczno – czekoladowej masy przesiewamy mąkę, po czym ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  • Formę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia – najlepiej sam spód. Boki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do tortownicy przelewamy naszą czekoladową masę i wyrównujemy starannie wierzch
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto w tej temperaturze przez około 25 minut. Ciasto może być wilgotne, ale nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Do miski wsypujemy zmielone orzechy laskowe. Dodajemy przesiany cukier puder, masło orzechowe i śmietanę. Całość mieszamy łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
  • Masę wstawiamy do lodówki
  • Cukier umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. (Cukier powinien być rozłożony równomiernie). Cukier pozostawiamy na ogniu i nie mieszając. Czekamy aż cukier się rozpuści, a następnie zacznie ciemnieć i robić się złoty.
  • Gdy cukier będzie złoty, dodajemy cukier i śmietankę. Sos mieszamy, a następnie czekamy aż składniki się połączą. Mieszamy od czasu do czasu. Na koniec dodajemy szczyptę soli.
  • Brownie przekrawamy wzdłuż, przekładamy masą orzechową i nakładamy górną warstwą ciasta. Całość polewamy sosem karmelowym. Podajemy z filiżanką gorącej kawy i lodami. Smacznego!