Szybki makaron z sosem grzybowym
Danie dla wszystkich wielbicieli włoskiej kuchni opartej na makaronach. Błyskawiczny obiad dla zabieganych osób, które mimo nawału obowiązków starają się zdrowo i smacznie jeść. Makaron z dodatkiem mocno śmietanowego sosu grzybowego o maślanym zapachu, rozpłynie się w ustach, pieszcząc podniebienie niezwykłym zestawieniem smaków. Czeka cię niezapowiedziana wizyta gości i nie wiesz, co podać, jako danie główne? Błyskawiczny makaron z sosem grzybowym z pewnością uratuje sytuację i sprawi, że przyjęcie będzie niezwykle udane. Poziom trudności tego dania sprawia, że bez żadnego problemu radzą sobie z nim nawet osoby początkujące w kuchni
Makaron z sosem grzybowym – składniki na 4 porcje
Do przygotowania smakowitego makaronu z delikatnym sosem grzybowym, niezbędne jest skompletowanie potrzebnych składników, na naszej liście zakupów powinny znaleźć się następujące produkty:
- 200 gramów dowolnego makaronu
- odrobina tłuszczu do smażenia, najlepiej masła
- 2 ząbki czosnku
- jedna średnia cebula
- natka pietruszki
- 100 gramów świeżych, leśnych grzybów dowolnego rodzaju
- 200 ml śmietany 18%
- odrobina startego parmezanu
- sól, pieprz, szczypta lubczyku
Jak przygotować makaron z sosem grzybowym? Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno
- Cebulę pokrój w drobną kostkę
- Grzyby pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Rozgrzej tłuszcz, zeszklij cebulę i podsmaż czosnek.
- Do czosnku i cebuli dodaj pokrojone grzyby, przez chwilę podsmażaj, a następnie przykryj pokrywką i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając.
- Podczas gdy grzyby będą się dusić, posiekaj drobno natkę pietruszki.
- Do grzybów wlej śmietanę i dokładnie rozmieszaj, przypraw wszystko solą i pieprzem oraz szczyptą lubczyku i przez chwilę podgotuj.
- Do sosu dodaj makaron, mieszaj do połączenia składników.
- 5 minut przed końcem gotowania dodaj natkę pietruszki.
- Gotowe danie na talerzu posyp startym parmezanem.
Szybki makaron z sosem grzybowym jest już gotowy. Aromat dania z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Danie można dowolnie modyfikować, na przykład dodając przyprawy inne niż w przepisie lub zamieniając natkę pietruszki na koperek. Makaron z sosem grzybowym świetnie nada się nie tylko na obiad w zwykły dzień, ale też na wystawne przyjęcie. Danie mimo swojej prostoty jest bardzo smaczne, a bogactwo smaków sprawia, że wydaję się również niezwykle wyrafinowane.